Opatija, prekrasna Opatija

Ocena:
3.6/5
od 8 čitalaca

Ove godine za 1. maj sa prijateljicom sam posetila Pltivička jezera i Opatiju. Prelepa mesta da ispunite i dušu i srce i sa sobom ponesete prelepe osećaje i slike koje se zauvek useku u neki deo vaše memorije.

Ja sam kao mala, sa nekih devet godina, bila na Pltivicama i nikada ih nisam zaboravila, jer su stvarno nezaboravne te slike, jezera i prelepa priroda. Od srca vam preporučujem da idete i posetite Plitvička jezera, jer vam ni slikom, a ni rečima ne mogu preneti taj osećaj kada ste tamo.

U daljem programu našeg putovanja je bilo noćenje u Opatiji. Smešteni smo bili u hotelu Istra. Hotel je lep, osoblje uvek tu kada vam treba, udoban i na obali mora.  Ako vas sreća posluži pa dobijete sobu sa pogledom na more i do samog mora, hm, ne mogu vam opisati taj osećaj. Dođete do velikih vrata koja gledaju na more, u daljini se vide reka, ostrvo Krk i Cres, Rijeka. More talasa, galebovi lete, love neke ribe u moru, prekrasan pogleda na okolinu.



 A Opatija, tu bi mogla živeti, urezala se u svaku ćeliju mog pamćenja, u svaku poru moje kože. Idem pešice od hotela prema centru grada, uz put srećem predivne hotele, neki u starom stilu sa žaluzinama na prozorima, a palme velike lepe na svakom koraku. Uz put nailazim na jedno dvorište, a u njemu posađeni bambusi, baš pravi bambusi visoki, zeleni. Dolazim do šetališta Slatina, ovo me podsetilo na Holivud, jer i tu imaju zvezde poznatih, nekih meni dragih i poznatih, a neke i ne poznajem. 

A tu je već i more na vidiku.  Nastavljam šetnju dalje uz obalu i nailazim na fontanu - Helios i Selena. Idem dalje i još puno lepih stvari vidim, a onda dolazim do devojke sa galebom. Tu na obali pored jedne ograde, postoji uređaj koji možete da koristite kako biste se slikali pored devojke sa galebom, a na njemu imate uputstvo kako kasnije možete naći tu sliku putem interneta.

A tek večerna šetnja... Tamo dole uz obalu neki čovek svira gitaru, a oko njega se skupilo desetak ljudi i zajedno sa njim pevaju. Mi im se pridružujemo i pokušavamo da pevamo italijanske pesme sa njima.
Nadam se, ići ću, planiram da opet odem tamo u to lepo mesto koje prija mojoj duši, u Opatiju.

Tekst i fotografije: Dragana Gvozdenović



 

Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.